Paragraf Yorumu Test – 3

Paragraf Yorumu Test 25

Tebrikler - Paragraf Yorumu Test 25 adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
İnsanlar, günlük yaşamlarını kolaylaştırmak gayesiyle zamanı bölümlere ayırmıştır. Geçmişten günümüze yaşamını zamanın ölçüsüne göre düzenleyen insanoğlu, zamanı parçalara ayırma işini bir çırpıda yapmış değildir. Bu parçalardan her birinin benimsenişi, kullanılışı, adlandırılışı, sürelerinin saptanışı uzun sürmüş ve toplumlara göre değişiklik göstermiştir. İnsanoğlu, eski zamanlardan itibaren soğuk-sıcak, açlık-susuzluk gibi kaygılar yaşamıştır. Gece-gündüz ve kış-yaz gibi dönemlerde yaşanan etkili ve sert değişiklikler yüzünden can ve mal güvenliği tehlikeye giren insanlar, zaman kavramının bilincine varmıştır. Bu parçada insanlıkla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A
Kendi aralarındaki mücadelelere
B
Kaygılarının nedenlerine
C
Zamanı parçalara ayırmalarına
D
Var olma mücadelesine
E
"Zaman" bilincine ulaşmalarına
1 numaralı soru için açıklama 
Soru 2
Kırk altı yıl süren yazı hayatında Mehmet Kaplan, yazmayı alışkanlık hâline getirmişti. O, edebiyatımızın en önemli yazarlarından biridir. Kendisinin "düşünce temrinleri’" olarak nitelediği yazma şeklini öğrencilerine de "Yazarak düşünün." şeklinde tavsiye ederdi. Yazarak düşünmek onun için çok önemliydi. O, ruhun ölümsüzlüğüne inanırdı ve güzelliklerine hayrandı. Çünkü yazı, güzellikleri şekle sokardı. Bu parçadan Mehmet Kaplan ile ilgili olarak; I. Edebiyatımızın en önemli makale yazarlarındandır. II. Neredeyse bir ömrü dolduracak kadar yazı hayatına sahiptir. III. "Yazarak düşünme"nin gençlerin analitik düşünme yeteneklerini geliştirdiğini savunur. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
I ve II
D
I ve III
E
II ve III
2 numaralı soru için açıklama 
Soru 3
• Yaşar Kemal, 1923'te Osmaniye'nin Hemite köyünde doğdu. Komşu Burhanlı köyünde başladığı ilköğrenimini Kadirli'de tamamladı. Adana'da ortaokula devam ederken bir yandan da çırçır fabrikalarında çalıştı. Ortaokulu son sınıf öğrencisiyken terk ettikten sonra ırgat kâtipliği, ırgatbaşılık, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu yaptı. • Alman yazar Goethe, 28 Ağustos 1749 tarihinde Frankfurt'ta doğmuştur. Goethe'nin babası, Johann Caspar Goethe, saray meclisinde bir kurul üyesidir. Annesi ise Frankfurt soylularındandır. Goethe 29 Ağustos 1749 tarihinde Protestan kaidelere uygun olarak vaftiz edilir ve bir yıl sonra da kız kardeşi Cornelia dünyaya gözlerini açar. Bu iki parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A
Doğumdan ölüme kadar tüm genel bilgiler mevcuttur.
B
Dünya edebiyatına her iki sanatçı da önemli eserler kazandırmıştır.
C
Her iki sanatçı da kendi ülkelerinde ciddi bir üne sahiptir.
D
Alman ve Türk asıllı sanatçıların biyografilerinden birer parça verilmiştir.
E
Her iki sanatçının uğraştığı meslekler hakkında bilgi verilmiştir.
3 numaralı soru için açıklama 
Soru 4
Otobiyografi (öz yaşam öyküsü), yazarın kendi yaşamını anlattığı yazı türüdür. Biyografi yazarın yaşamını bir başkasının anlattığı türdür. Biyografide ve otobiyografide hayatı ele alınan kişinin başarıları, ilham verici yönleri açık, sade bir dille anlatılır. Otobiyografide anlatıcı birinci kişiyken biyografide üçüncü kişidir. Biyografiler, bilgi, belge ve tanıklıklara bağlı olarak nesnel bir dille yazılır. Yazarın iç dünyasına dönük kaleme alınan otobiyografiler ise hafızaya ve anılara dayanır. Bu nedenle otobiyografi yazarı, biyografi yazarı kadar nesnel olamayabilir. Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A
Otobiyografi ve biyografide objektiflik farkına
B
Otobiyografi ve biyografinin kaynağına
C
Otobiyografi ve biyografinin nasıl yazıldığına
D
Otobiyografi ve biyografinin tanımına
E
Otobiyografi ve biyografinin nasıl yayımlandığına
4 numaralı soru için açıklama 
Soru 5
Büyükler sayılara bayılırlar. Yeni bir arkadaş edindiniz diyelim: Onun hakkında hiçbir zaman asıl sormaları gerekenleri sormazlar. “Sesi nasıl?” demezler örneğin, ya da “Hangi oyunları sever? Kelebek koleksiyonu var mı?” diye sormazlar. Onun yerine “Kaç yaşında?” derler. “Kaç kardeşi var? Kaç kilo? Babası kaç para kazanıyor?” Ancak bu sayılarla tanıyabileceklerini sanırlar arkadaşınızı. Eğer büyüklere, “Güzel bir ev gördüm, kırmızı tuğlalı, pencerelerinden sardunyalar sarkıyor.” derseniz, nasıl bir evden söz etmekte olduğunuzu bir türlü anlayamazlar. Ne zaman ki onlara, “Yüz milyonluk bir ev gördüm.” dersiniz, işte o zaman size, “Oo, ne kadar güzel bir evmiş!” derler gözlerini koca koca açıp. Parçaya göre yazar, büyüklerin asıl hangi özelliğinden yakınmaktadır?
A
Sayıları çok sevmelerinden
B
Doğayı yeterince sevmemelerinden
C
Niceliği, niteliğe tercih etmelerinden
D
Ucuz evler yerine pahalı evleri tercih etmelerinden
E
Çocuğun yeni arkadaşına asıl sorması gereken soruları sormamasından
5 numaralı soru için açıklama 
Soru 6
Kendimizi kaptırmamaya çalıştığımız çocukça, yakışıksız bir huyumuz vardır: Dertlerimizle dostlarımızı acındırmak, kendimize "Vah vah!" dedirtmek. Başımıza gelenleri büyütür, şişirir, karşımızdakini ağlatmak isteriz neredeyse. Başkalarını kendi dertleri karşısında soğukkanlı gördük mü överiz, ama soğukkanlılığı bizim dertlerimize karşı gösterdiler mi darılır, kızarız. Dertlerimizi anlamaları yetmez, yanıp yakınmalarını isteriz. Oysaki insan sevincini büyülterek anlatmalı, üzüntülerini kısaltarak. Kendini yok yere acındıran, gerçekten dertli olunca acınmamayı hak eder. Durmadan vahlanan kimse vahlanılmaz olur. Kendini canlı iken ölü göstereni ölü iken canlı görebilir herkes. Yukarıdaki parça için en uygun başlık aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A
Kendini Kaptırmak
B
Çocukça Davranışlar
C
Olayları Büyütmek
D
Kendini Acındırmak
E
Soğukkanlılık
6 numaralı soru için açıklama 
Soru 7
Maksim Gorki, fırıncı çıraklığı yıllarında Tolstoy’un bir hikâyesini okurken öylesine kendinden geçer ki acaba kâğıdın içinde büyülü bir şey mi var, diye havaya kaldırır bakar. Tabii beyaz sayfa üzerinde siyah harflerden başka bir şey göremez. Saf fırıncı çırağını ve bütün saf okuyucuları büyüleyen şey, o ak sayfa üzerinde yazılı kara harflerden başka bir şey değildir. Bu parça için en uygun başlık aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A
Tolstoy'un Hikâyelerinin Teması
B
Gorki'nin Hikâye Anlayışı
C
Okuyucuların Eğitim Düzeyi
D
Gorki'nin Fırıncılık Yılları
E
Edebiyatın Etkileme Gücü
7 numaralı soru için açıklama 
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
7 tamamladınız.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git