Paragrafta Yapı Test – 5

Paragrafta Yapı Test 38

Tebrikler - Paragrafta Yapı Test 38 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Roman, aynı okuma dairesinde bir roman olarak algılandığı gibi ,felsefi bir eser yahut tarihsel ve psikolojik bir eser olarak da algılanabilir. Diğer türlere kıyasla kozmopolit bir yapısı vardır romanın. Nihayet romanın okuyucu yelpazesini, diğer türleri kıskandıracak kadar genişleten taraf, biraz da burada yatmaktadır. ... Bu parçanın sonuna, düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A
Böyle bir donanıma sahip olan roman türünün, hayatı ve dünyayı tanımak ve tanımlamak iddiasında olması ve iddiayı, diğer türlere kıyasla daha kolay bir şekilde hayata geçirmesi doğaldır.
B
İnsanı ve toplumu ilgilendiren çeşitli sorunlar, öteden beri romanın konusu olmuş, romancılar bu türün kendilerine sunduğu imkânlarla bu sorunları anlatmaya çalışmışlardır.
C
Roman aracılığıyla dil, salt içinde yaşadığımız dünyanın yansıtılmasına yaramamış; bir bakıma bu yansıtılma işlemi sırasında kendisini de yenilemiştir.
D
Bir romanda estetik dokuyu meydana getiren, romanı roman yapan yanı, anlatım tekniklerinde aramak gerekir.
E
Bir romanın, güzel ve güçlü olduğuna inanılan bir romanın sanat değerini tayin eden sır, anlatım tekniklerinin bilinçli kullanılışında yatmaktadır
1 numaralı soru için açıklama 
Soru 2
Bir çocuğun elinde iki elma varmış. Annesi çocuğa, "Elmalarından bir tanesini bana verir misin?" demiş. Çocuk elindeki elmalardan önce birini, sonra diğerini ısırmış. Annenin yüzündeki tebessüm bir anda yerini şaşkınlığa bırakmış. Yüzünden, çocuğunun onu hayal kırıklığına uğrattığı okunuyormuş. Ama çocuk, ısırdığı elmalardan birini annesine uzatarak “Al anne, bu daha tatlı.” demiş. Anne öylece kalakalmış... Yukarıdaki paragraf, aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanabilir?
A
Yaşadıklarınız sizi her ne kadar şaşırtsa da ön yargılı olmamalısınız.
B
Ne kadar sinirlenirseniz sinirlenin, kendinizi kontrol etmeyi öğrenin.
C
Her ne olursa olsun asla umutsuzluğa kapılmayın çünkü her an her şey olabilir.
D
Ne kadar sinirli olursanız olun yüreğinizden sevgiyi, hoşgörüyü hiçbir zaman eksik etmeyin.
E
Ne kadar şaşırırsanız şaşırın şaşkınlığınızı asla belli etmeyin.
2 numaralı soru için açıklama 
Soru 3
FERHAN: Ne var bu gülümseyişin altında? NİLGÜN: Sen varsın. FERHAN: Anlamadım? NİLGÜN: Sen varsın, dedim ya. Ben az önce evde oturuyordum, kendi kendime "Çok şükür Ferhan var. "dedim. "Çok şükür." dedim. FERHAN: Yani sırf bunu söylemek için mi geldin? NİLGÜN: Değmez mi? FERHAN: .... Yukarıdaki karşılıklı konuşmanın devamında Ferhan hangi cevabı verirse Nilgün'ün salt Ferhan'ı görmek için gelmiş olmasının daha kıymetli olduğu anlamı çıkar?
A
Elbette değer, ancak şu an yetiştirmek zorunda olduğum birtakım işlerim var.
B
Teşekkür ederim, sen de benim için çok değerlisin ve iyi ki hayatımdasın.
C
Ne münasebet! Ben de şimdi seni düşünüyordum; Nilgün keşke yanımda olsa da biraz sohbet etsek, diye aklımdan geçiriyordum.
D
Değmez olur mu? Yanında başka bir mazeretin daha olsaydı, mesela manava da gidiyor olsaydın, bu kadar değerli olmazdı.
E
Keşke bunu söylemek için bunca yolu gelmeseydin Nilgün, tüm bunları telefonla da söyleyebilirdin.
3 numaralı soru için açıklama 
Soru 4
Almanya’da bir lise müdürü, her eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerine şu mektubu gönderirmiş: Bir toplama kampından sağ kurtulanlardan biriyim. Gözlerim hiçbir insanın görmemesi gereken şeyleri gördü: İyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş mühendislerin inşa ettiği gaz odaları, iyi yetiştirilmiş doktorların zehirlediği çocuklar, işini iyi bilen hemşirelerin vurduğu iğnelerle ölen bebekler, lise ve üniversite mezunlarının vurup yaktığı insanlar... Eğitimden bu nedenle kuşku duyuyorum. Sizlerden isteğim şudur: ... I. Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın. II. Çabalarınız, bilgili canavarlar ve becerikli psikopatlar üretmesin. III. Okuma-yazma, fen, matematik çocuklarınızın daha fazla insan olmasına yardımcı olursa ancak o zaman amacına ulaşır. Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre yukarıdakilerden hangileri getirilebilir?
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
4 numaralı soru için açıklama 
Soru 5
Hasta: (I) ---- Doktor: — Vücudunuza zarar verecek bir hareket içine girerseniz vücut çoğu zaman tepkisini hemen vermez. Yani o hatalı girişim hemen etkisini göstermez. Bedeniniz zayıf düştüğü anda ise rahatsızlıklar baş gösterir. Hasta: (II) ---- Doktor: — Bir ilaç belli bir hastalığın belli bir evresinde, belirli özelliklere sahip kişiler için geçerlidir. Bazen aynı hastalık için bile aynı ilaç kullanılmayabilir. Eğer kullanılırsa telafisi mümkün olmayan başka rahatsızlıklara yol açabilir. Bu diyalogda boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?
A
I. Bir türlü iyileşemiyorum, yediğim bir şey mi dokundu acaba? II. Bana bir ilaç yazar mısınız, hemen kullansam olur mu?
B
I. Hemen hastaneye gelmeseydim sıkıntı olur muydu? II. Hiç ilaç kullanmasam da iyileşebilir miyim?
C
I. Neden bu mevsimde sürekli hasta oluyorum? II. Bu ilacı hangi aralıklarla kullanmamı önerirsiniz?
D
I. Önceleri klima beni hiç hasta etmedi, şimdi niye oldum? II. Bu ilaç anneme iyi gelirken bana niye kötü geldi?
E
I. İş yerinde hasta olmazken neden evde hasta oluyorum? II. Verdiğiniz reçeteyi uygularsam iyileşir miyim?
5 numaralı soru için açıklama 
Soru 6
(I) Mektup, bir anlatım biçimi olmanın yanı sıra aynı zamanda bir edebî türdür. (II) Yazılış itibarıyla mektuplar, resmî ve özel olmak üzere iki kısma ayrılırlar. (III) Resmî mektuplar, kamu veya özel sektör arasında veya kendi içlerinde yapılan yazışmalardır. (IV) Bugünkü iletişim araçlarının olmadığı dönemlerde sevgililer birbirlerine ucu yanık mektup gönderirlerdi. (V) Özel mektuplar ise aile, eş, dost, akraba, yakın arkadaş ve meslektaşlar arasında yazılır. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
6 numaralı soru için açıklama 
Soru 7
Aşk hiç de sizin söylediğiniz gibi basit sempati veya bazen derin olabilen sevgi değildir. O, büsbütün başka, bizim tahlil edemediğimiz öyle bir histir ki nereden geldiğini bilmediğimiz gibi günün birinde nereye kaçıp gittiğini de bilemeyiz. Hâlbuki arkadaşlık devamlıdır ve anlaşmaya bağlıdır. Nasıl başladığını gösterebilir ve bozulursa bunun sebeplerini tahlil edebiliriz. Aşkta ise böyle bir tahlil yapamayız. Dünyada hepimizin hoşlandığı birçok kimse vardır. Mesela benim hakikaten sevdiğim birçok dostum vardır. Şimdi ben bütün bu insanlara aşık mıyım? Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?
A
Aşk üzerine yazılarıyla tanınan Zeynep Deniz, aşkın kimi zaman basit sempati kimi zaman da derin sevgiden ibaret bir duygu olmadığını söylüyor. Siz ne dersiniz?
B
İçinde bulunduğumuz şu günlerde aşk evliliğinin mi yoksa mantık evliliğinin mi daha sağlıklı olduğu tartışılıyor. Siz okuyucularınıza hangisini önerirsiniz?
C
Karşı cinse bazen sempati bazen de derin bir sevgi olan aşk ile arkadaşlığı karşılaştırabilir misiniz?
D
Birçok romancı eserinde ilk görüşte aşka yer verirken siz buna romanlarınızda hiç yer vermediniz. İlk görüşte aşka inanmıyor musunuz?
E
Aşkın anlık bir duygulanma olmadığını söylerken aslında neyi kastettiğinizi bize açıklar mısınız?
7 numaralı soru için açıklama 
Soru 8
Anahtar kelimemiz "merak". Çünkü merak etmiyoruz, biz toplum olarak her şeyi biliyoruz! Evrenin sırrını, nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi... Her şeyi en ince ayrıntısına kadar biliyoruz. Hâl böyle olunca merak da etmiyoruz, merak olmayınca bilim de ülkemizde gelişmiyor maalesef. Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine verilmiş bir cevap olabilir?
A
Bilimsel gelişmelerin temelinde insanın merak unsuru mu var?
B
Ülkemizde bilimin daha iyi yerlere gelmesi için sizce neler yapılmalı?
C
Okullarımızda çocuklarımıza bilimsel eğitim veriliyor mu sizce?
D
Türkiye'de bilim neden istediğimiz seviyeye gelemiyor?
E
Mevcut eğitim sisteminin Türkiye'yi kalkındıracağına inanıyor musunuz?
8 numaralı soru için açıklama 
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
8 tamamladınız.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git